Måtte nesten kvittere ut nok en ting til fra listen som skulle vært ferdig før bergenhusdagene i år. Bedre sent enn aldri.
Pilposen fra en tidligere post skulle egentlig vært ledsaget av en ny armbeskyttelse i år. En som er mer lik de som man av og til ser avbildet på 13-,14- og 1500-tallet. Om man trenger armbeskyttelse eller ei får bli en egen diskusjon. Det er funnet noen og de forekommer også i samtidige avbildninger så noe skyttere har, akkurat som i dag, gjort bruk av slike. Om det var for å beskytte armen, holde klær og brynje unna strengen, hindre slitasje på strengen eller alle tre er ikke så viktig her.
I vraket av Mary Rose skal det ha vært 300 skyttere men bare 24 armbeskyttere ble funnet. Av disse var 22 av lær, 1 av horn og 1 av elfenben. 4 av armbeskytterne ble funnet i personlige kister, 9 i båtens lagerrom og 5 i direkte tilknytning til skjeletter.
Noen av funnene har vært forsegjorte, andre har vært enkle men praktiske. For en vanlig soldat er enkel og praktisk det mest sannsynlige valget. Formen med en rem som holder varianter av et slags rektangel eller en oval fast til underarmen ser ut til å dominere i disse funnene og avbildningene. Det er imidlertid gjort funn i Sommerset i England som kan minne om den enkle armbeskyttelse i en tidligere post her. Funnet er datert til 1400-tallet og er 8 tommer langt, 10 tommer bredt, udekorert, laget i smidig lær og festet med snøring. Et annet funn fra 1500-tallet består derimot av to lag lær av forskjellige tykkelse og har to hjerter skåret ut i det ytre laget som en del av dekoren.
Den jeg har forsøkt meg på nå minner om en armbeskyttelse som er datert til 1500-tallet på British Musem. Jeg har riktignok vært mest interessert i form og materiale og droppet avansert dekor og inskripsjoner til fordel for mye enklere pynt. Inspirasjonskilden var laget av 3 mm lær som var herdet med varme.
Armbeskyttelsene har vært festet med rem og spenne, rem og D-ring eller med snøring. Remmen har enten vært enkel med ett festepunkt eller den har vært Y-formet med to festepunkt. Med den formen og størrelsen jeg endte opp med så følte jeg at Y-formet rem ville fungere best.
Denne skulle i størrelse være ganske tro mot inspirasjonskilden (ca. 125 mm lang og ca. 147 mm bred) men så byttet jeg nok om på målene et sted underveis. Min ble dermed 145 mm lang og 125 mm bred. Tar ikke akkurat det så tungt dog.
Hjørnene er kuttet vekk med 2 cm fra langsiden og 2,5 cm fra bredden. Remmen er her omtrent 10-15 mm bred nedenfor delepunktet og omtrent 10 mm for hver av de to delene over. Etter lærstykket ble skåret ut ble det fuktet godt før jeg forsøkte å pynte det litt. Med fare for å virke pinglete så brukte jeg varmepistol og ikke et stort maskulint bål for å varmeherde læret etterpå. Her har jeg mer å lære.
- Ikke oljet
- Nylig oljet
- Ferdig farget og oljet
- Remmer klinket fast
Remmene er klinket fast med 2 mm messingspiker og en liten messingskive på hver side. Messingskivene laget jeg av en messingplate jeg hadde liggende.