Nåler

Det dukker alltid opp noen som mener du må ha nåler av bein, horn eller noe annet du ikke har for hånden. Nålebinde kan du fint gjøre med nåler av tre. Hvilket treslag du benytter er heller ikke så veldig viktig.
En sløydkniv, litt sandpapir og noe å lage hull med så har du nok verktøy til å gå i gang. Du kan gjerne smi nålen nesten ferdig i fersk ved, deretter la den tørke for så å lage hullet. Bruk veldig fint sandpapir eller stålull helt til slutt slik at nålen blir glatt og fin.

Her er noen nåler jeg laget i forkant av Bjørgvin marknad i år. Disse er forøvrig laget av bøk, eik og selje.


Synes du trefargen blir litt kjedelig kan du farge nålen. Hvis du er redd fargen skal smitte av kan du legge på et lag lakk slik nålene over av selje har fått. De ble først farget med narvsverte. Ønsker du helt svarte nåler som ikke farger av kan du farge dem på ‘middelaldervis’ med rust og garvesyre.
Treslag som eik har fra naturens side en del garvesyre i seg. Legger du eikenålene i litt rustvann vil treet skifte farge. Hvor svart de blir avhenger av hvor mye garvesyre det er i treet og hvor sterkt rustvann du benytter. Farging med rust og garvesyre er også tidligere beskrevet hos «Fortidsfamilien».

Kort fortalt kan du lage rustvann ved å legge stålull i et tomt syltetøyglass og helle på husholdningseddik og litt vann. La det stå noen dager. Fyller du glasset helt opp så kan det underveis i prosessen boble litt over. Plasser derfor glasset et sted som tåler søl eller i en større beholder.

Du behøver imidlertid ikke eik for å farge treet svart, det må være lov å jukse litt. Lag en litt sterk blanding te i et tomt syltetøyglass el.l. La trenålene ligge i tevannet natten over, gjerne litt lenger. Garvesyren i teen burde trekke inn i treverket og gjøre susen. Legg nålene i rustvann og de bør skifte farge etter kort tid.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s